Zupa marchewkowa

4 porcje, przygotowanie: 30 minut

Składniki:
700 g marchwi
1 średnia pietruszka
Mały kawałek selera
1 duża cebula
1,5 l bulionu warzywnego
Duża nać selera
3 małe ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego
3 łyżki mąki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać marchew, pietruszkę i seler. Smażyć aż warzywa lekko się zarumienią od czasu do czasu mieszając.

Bulion podgrzać i zalać nim warzywa. Dodać nać selera. Gotować 15 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Dodać do zupy. Gotować aż zmiękną.

Przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło klarowane. Dodać 3 łyżki mąki. Smażyć przez 1 minutę, co jakiś czas mieszając. Zasmażkę dodać do zupy. Mieszać i chwilę gotować.

Śmietanę zahartować. Przelać do miseczki, stopniowo dodawać gorącą zupę i energicznie mieszać.
Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.