Krem z gruszki i pietruszki

Porcje 4, przygotowanie 30 minut

Składniki:
8 szt. pietruszek (ok. 800 g)
1 duża gruszka (ok. 300 g)
2 łyżki oleju do smażenia
1,2 l bulionu
30 ml białego wytrawnego wina
Sól, pieprz, pieprz cayenne

Do podania:
Świeża bazylia, oliwa, ser cheddar, słonecznik

Sposób przygotowania:

Pietruszkę obrać, umyć, pokroić na kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić pietruszkę. Smażyć co jakiś czas mieszając.

Gruszkę obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Wrzucić na patelnie, podgrzać na średnim ogniu. Wlać wino. Smażyć przez ok. 10 minut.
Dodać do garnka z pietruszką. Przemieszać i zalać gorącym bulionem.

Gotować wszystko aż pietruszka zmięknie.
Zdjąć garnek z palnika i zblendować wszystko na gładki krem. Doprawić, solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku.

Sposób podania:

Zupę można podawać z posiekanymi liśćmi świeżej bazylii, polać oliwą, posypać startym serem cheddar lub uprażonymi na suchej patelni na złoty kolor ziarnami słonecznika

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.