Zupa Tom Yum z krewetkami

Porcje: 4 Przygotowanie: 30 min

Składniki:

8 szt. krewetek
2 łyżki gotowej pasty Tom Yum
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
Dymka – dwie gałązki
¼ papryki czerwonej
¼ papryki żółtej
¼ papryki zielonej
½ średniej cebuli
80 g marynowanego imbiru
½ puszki pomidorów krojonych
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
4 liście limonki kafir
1 l bulionu
100 g makaronu sojowego lub ryżowego
½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Makaronu sojowego nie trzeba gotować. Wystarczy przełożyć go do garnka, dodać sól i zalać wrzątkiem. Odstawić do namoczenia i przecedzić przez sitko gdy zmięknie.

Paprykę pokroić w słupki, cebulę w piórka, dymkę poszatkować.
Krewetki obrać.

W dużym garnku rozgrzać olej kokosowy. Dodać pastę Tom Yum. Smażyć ok. 1 minuty.

Bulion podgrzać i dodać do garnka z pastą. Wlać mleczko kokosowe. Gotować na średnim ogniu przez 3 minut. Dodać pomidory, trawę cytrynową, liście limonki kafir i gotować jeszcze 2 minuty.

Wrzucić paprykę, cebule, dymkę, imbir. Gotować 1 minutę.
Dodać krewetki – gotować przez 2 minuty.
Doprawić cytryną i sosem rybnym.

Gotowe!

Zupa Tom Yum z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.