Szaszłyki z kurczaka, papryki i cebuli

Porce: 6 sztuk
Przygotowanie: 30 minut + pieczenie

Składniki:

300 g piersi z kurczaka
2 słodkie papryki Ramiro
2 średnie cebule
Przyprawa do kurczaka
Olej

Sposób przygotowania:

Pierś umyć, oczyścić z błon
i pokroić w kostkę o boku 3 – 4 cm. Wrzucić do miski. Dodać 2 łyżki przyprawy do kurczaka i dwie łyżki oleju. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić.

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż. Oczyścić i pokroić na kawałki podobne wielkością do kawałków kurczaka. Przełożyć do miski.

Cebulę obrać, umyć i przekroić
na 4 części. Rozdzielić każdą z warstw i przełożyć do papryki.

Do warzyw dodać 3 łyżki przyprawy do kurczaka i oleju. Wymieszać.

Wszystkie składniki nabić na przemian na patyczki do szaszłyków. Mi wyszło 6 sztuk.

Tak przygotowane szaszłyki położyć na talerz, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Piec w piekarniku z opcją grilla w 180 st. C przez ok. 15 min
do przypieczenia mięsa
oraz przyrumienienia warzyw.

Szaszłyki można również upiec na klasycznymi grillu wydłużając czas pieczenia aż mięso stanie się kruche.

Wskazówki:

Paprykę Ramiro można zastąpić zwykłą, ale polecam użyć właśnie tej odmiany, ponieważ jest bardzo słodka i świetnie pasuje do tego dania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.