Chłodnik litewski

Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min. + chłodzenie

Składniki:

½ l bulionu warzywnego
1 pęczek botwinki
1 ogórek gruntowy
2 gałązki szczypiorku
2 – 3 rzodkiewki
Garść posiekanego koperku
1 butelka (ok. 400 ml) gęstego kefiru
2 łyżki octu
Pieprz
Sól

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i usunąć liście. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodygi pokroić w kawałki o długości ok 0,5 cm.
Botwinkę gotować w bulionie 10 min. Następie odstawić do ostygnięcia lub chłodzić w kąpieli wodnej.

Do całkowicie schłodzonego wywaru dodać kefir, pokrojony w półtalarki ogórek, rzodkiewkę pokrojoną w słupki, posiekany szczypiorek i koperek. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i octem do smaku.

Tak przygotowany chłodnik wstawić do lodówki na całą noc.

Podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi smażoną cebulką i świeżo siekanym koperkiem.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.