Wege Ramen

Porcje: 6 – 8 porcji
Przygotowanie: 4 godziny

Składniki:

Bulion:
2 duże marchewki
3 duże kawałki selera
3 duże pory
3 duże pietruszki
Pęczek natki pietruszki
1 łyżka soli
10 kulek ziela angielskiego
6 liści laurowych
cebula
5 ząbków czosnku
½ garści suszonych grzybków Mun
5 cm świeżego imbiru
10 szt. goździków
3 gwiazdki anyżu
kilka kulek pieprzu czarnego
woda

2 łyżki pasty miso
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju sezamowego
½ łyżki Mirinu

Dodatki:

Makaron Udon
Groszek cukrowy
Kiełki słonecznika
Glony
Papryczka chilli świeża
Jajko
Marynowany imbir
Prażony sezam

Sposób przygotowania:

Marchewkę, seler, por i pietruszkę dokładnie umyć i wrzucić do dużego garnka. Nie obierać.

Dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek w łupinach, grzybki mun, obrany imbir, goździki, anyż i pieprz.

Cebuli nie obierać. Przekroić na pół i przypalić od wewnętrznej strony na suchej patelni. Przełożyć do garnka.

Wlać wodę tak, aby zakrywała wszystkie składniki.

Zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień tak, aby bulion tylko delikatnie mrugał. Gotować bez przykrycia ok. 3 godzin.

Następnie dodać pastę miso, sos sojowy, olej sezamowy i Mirin. Gotować 15 minut. W tym czasie przemieszać bulion.

Tak przygotowany bulion podawać z makaronem Udon oraz innymi składnikami według uznania.

Propozycje podania:

Wersja wegetariańska:

Grzybki Mun, wodorosty, groszek cukrowy, kiełki słonecznika, papryczka chilli, jajko gotowane 7 minut, sezam prażony.

Wersja wegańska:

Grzybki Mun, wodorosty, groszek cukrowy, kiełki słonecznika, papryczka chilli, marynowany imbir, sezam prażony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.