Indyk w sosie własnym

Porcje: 2 – 3
Przygotowanie: 1,5 h

Składniki:

400 g filetu z indyka
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
4 łyżki oleju

1,5 l wody
Garść suszonych grzybów
½ łyżeczki soli
6 szt. suszonych śliwek
4 szt. suszonej żurawiny
1 mała pietruszka
1 mała marchewka
Mały kawałek selera

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlać wodę, dodać grzyby, sól, śliwki, żurawinę. Marchewkę obrać i pokroić w plastry o grubości 2 cm. Pietruszkę i seler umyć, obrać. Warzywa przełożyć do garnka z wodą. Doprowadzić do wrzenia.

W tym samym czasie przygotować mięso. Filet z indyka umyć i osuszyć. Natrzeć pieprzem, majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Wszystkie przyprawy, które pozostaną na desce przełożyć do garnka z wodą. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć indyka krótko z każdej strony do momentu ścięcia się wierzchniej warstwy mięsa. Następnie przełożyć mięso do garnka. Przelać również pozostały olej z patelni.

Zmniejszyć ogień tak, aby woda tylko delikatnie mrugała. Dusić indyka ok 1,5 godziny, co jakiś czas obracając mięso. Na koniec, w razie potrzeby, doprawić solą do smaku.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.