Chrupiące tofu na ostro

Porcje: 2 – 3
Przygotowanie: 45 min.

Składniki:

Kostka tofu (200 g)
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Szczypta soli

1 średnia cebula
1/3 żółtej papryki
1/3 czerwonej papryki
1 świeża papryczka chilli
Pęczek szczypiorku
1 mały młody por
Olej do smażenia
1 łyżka czarnego sezamu
2 łyżki oleju sezamowego
Woda

Sos:

2 łyżki papryki Gochugaru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki syropu ryżowego
2 łyżki sosu Mirin
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka czosnku w proszku

Sposób przygotowania:

Uprażyć sezam na suchej patelni. Przełożyć na miski i odstawić.

Tofu odlać z zalewy i odsączyć za pomocą ręcznika kuchennego. Pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Do słoika lub worka wsypać 3 łyżki skrobi ziemniaczanej i szczyptę soli. Przełożyć tofu. Zamkną i potrząsać do momentu aż kostki będą równomiernie obtoczone. Ostawić.

Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż w cienkie paski. Paprykę chilli i por pokroić w talarki. Szczypiorek posiekać.

W niedużej miseczce połączyć wszystkie składniki na sos. Dobrze wymieszać.

Na patelnię wlać sporą ilość oleju tak, aby pokrywał całe dno. Dobrze rozgrzać. Przełożyć obtoczone kostki tofu i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Gotowe tofu przełożyć na sitko w celu odcieknięcia oleju.

Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć wcześniej przygotowane warzywa przez 3-4 minuty. Następnie zalać sosem i delikatnie go skarmelizować. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty i zacznie się kleić, dodać pół szklanki wody smażyć jeszcze przez moment do uzyskania lekko gęstej konsystencji. Następnie dodać tofu i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać olej sezamowy. Wymieszać Przełożyć na talerz. Posypać prażonym sezamem i siekanym szczypiorkiem.

Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.

Gotowe!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.