Krem ze szparagów i kalarepy

Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min.

Składniki:

1 pęczek szparagów (u mnie zielone)
1 kalarepa
1 średnia cebula
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka oleju
Pieprz
Sól
Kromka pieczywa razowego

Sposób przygotowania:

Bulion wlać do dużego garnka i doprowadzić do wrzenia.
W tym samym czasie umyć szparagi i kalarepę, a następnie pokroić je w nieduże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju do momentu aż lekko się przypali. Patelnię po cebuli odstawić.

Szparagi, kalarepę i cebulę dodać do bulionu i gotować na średnim ogniu.

Pieczywo razowe pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm i przełożyć na patelnię po cebuli. Smażyć, co jakiś czas mieszając, do momentu aż kostki staną się chrupkie i złociste. Gotowe grzanki przełożyć do miseczki.

Zupę zdjąć z ognia gdy wszystkie składniki zmiękną. Zmiksować wszystko za pomocą blendera na jednolity krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z grzankami.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.