Kotlety mielone – inaczej

Porcje: 12 kotletów
Przygotowanie: 30 min.

Składniki:

500 g mięsa mielonego
1 jajko
2 kromki pieczywa
(najlepiej razowego)
Woda
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
1 mały kawałek selera
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczywo włożyć do słoika lub szklanki i zalać wodą. Pozostawić do namoczenia na 10 – 15 minut.

W tym samym czasie przełożyć mięso do miski. Obrać i umyć wszystkie warzywa. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, a seler i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko przełożyć do miski z mięsem. Dodać jajko. Pieczywo dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do mięsa. Doprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Formować kulki a następnie delikatnie spłaszczyć.

Na patelni wlać sporą ilość oleju. Na dobrze rozgrzany olej kłaść uformowane wcześniej kotlety. Smażyć z każdej strony do zarumienienia się mięsa.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.