Zupa Laksa

Przygotowanie: 30 minut
Porcje: 3 – 4

Składniki:

2 łyżki gotowej pasty Laksa
1 łyżka oleju kokosowego
500 ml bulionu
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
4 liście limonki kaffir
1 trawa cytrynowa
1 łyżka sosu rybnego
1/2 średniej cebuli
1/3 żółtej papryki
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
100 g marynowanego imbiru
10 szt. krewetek
100 g makaronu ryżowego

Przygotowanie:

Przygotować wszystkie składniki przed rozpoczęcie gotowania. Cebulę obrać, umyć, przekroić na cztery części i rozdzielić każdą warstwę. Paprykę umyć, oczyści i pokroić w słupki. Krewetki obrać i oczyścić.

W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać olej kokosowy. Podsmażyć pastę Laksa ok. 1 min. Ostrożnie zalać bulionem i zagotować. Następnie, mieszając, stopniowo dodawać mleczko kokosowe. Gotować przez 4 min. Dodać liście limonki kaffir, trawę cytrynową i sos rybny. Gotować przez 1 minutę. Dodać marynowany imbir, cebulę oraz paprykę. Gotować przez 1 min. Na koniec dodać krewetki i gotować 1 minutę.

Podawać z makaronem ryżowym, który wystarczy zalać wrzątkiem i pozostawić do miękkości.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.