Zupa z brukwi

Porcje: ok. 2 l zupy
Przygotowanie: 40 min.

Składniki:

½ główki brukwi żółtej
1 pietruszka
1 marchewka
1 cebula
3 ziemniaki
1,5 l bulionu
1 łyżka oleju
3 łyżki masła klarowanego
3 łyżki mąki
80 ml śmietany 30%
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Pieprz
Sól

Sposób przygotowania:

Brukiew, pietruszkę i marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W dużym garnku pogrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smażyć wszystko na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Zmniejszyć ogień.

Podgrzać bulion i zalać nim smażące się warzywa. Zwiększyć ogień do średniego. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i startą brukiew. Gotować do miękkości wszystkich składników.

Przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło klarowane. Dodać mąkę, mieszać i smażyć przez 1 minutę. Zasmażkę przełożyć do zupy, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
Gotować przez 5 minut.

Śmietanę zahartować. Przelać do miseczki, stopniowo dodawać gorącą zupę i energicznie mieszać.
Następnie przelać do garnka. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 2 – 3 minuty.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.