Czekoladowe deserki Banoffee

Porcje: 10 – 12
Przygotowanie: 30 minut + chłodzenie

Składniki:

Spód:
100 g herbatników czekoladowych
50 g masła
1 łyżka kakao

Warstwy:
1 puszka kajmaku (400 g)
2 małe banany
1 duża śmietana 30%
2 łyżeczki cukru pudru
2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Przygotować 10 – 12 filiżanek lub innych niedużych naczyń do deserów.

Herbatniki rozgnieść na drobne kawałeczki. Dodać kakao i rozpuszczone na patelni masło. Dobrze wymieszać. Rozłożyć po równo na spód filiżanek. Ubić, aby powstał spód deseru.

Banany obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Wyłożyć tak, aby pokrywały czekoladowy spód. Na banany rozsmarować kajmak.

Do dużej miski wlać schłodzoną śmietankę 30%, dodać cukier puder i ubić za pomocą miksera na sztywną pianę. Przełożyć łyżką do filiżanek.

Posypać wiórkami czekoladowymi startymi na tarce o małych oczkach.

Schłodzić desery w lodówce przez co najmniej godzinę.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.