Surówka z kiszonej kapusty

Porcje: ok. 350 g surówki
Przygotowanie: 10 minut

Składniki:

ok. 300 g surówkowej kapusty kiszonej z marchewką
1 mała cebula
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Kapustę przełożyć do dużej miski. W razie potrzeby odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie przekroić kapustę w kilku miejscach dla większej wygody w czasie jedzenie.

Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.

Dodać pieprz, cukier i olej.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Gotowe!

Propozycje podania:

Surówka z kapusty kiszonej doskonale pasuję do gulaszu, wyrobów z ziemniaków takich jak pyzy czy placki ziemniaczane, ale świetnie pasuje także do kanapek.

Wskazówki:

Jeśli kapusta jest ukiszona bez marchewki dodać startą na tarce o dużych oczkach jedną, świeżą marchew.

Tak przygotowaną surówką możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni i cały czas będzie dobrze smakowała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.