Pielmieni z sosem śmietanowo – cytrynowym

Porcje: ok. 35 szt. pielmieni
Przygotowanie: 2 godziny

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
175 ml wody

Farsz:
400 g mięsa mielonego
wieprzowo – wołowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
50 ml bulionu

Sos:
50 ml śmietany 30%
7 łyżek bulionu
1,5 łyżki soku z cytryny
Pieprz czarny świeżo mielony

Dodatkowo:
Natka pietruszki do podania
Olej do smarowania pielmieni
Mąka do podsypywania ciasta

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać sól. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej, sprężystej masy. Uformować kulkę z ciasta i przełożyć do miski. Szczelnie przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło. Odstawić na ok. 30 minut, aby odpoczęło.

Przygotować farsz. Do większej miski przełożyć mięso mielone. Cebule umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć delikatnie czosnek oraz cebulę. Wszystko przełożyć do miski z mięsem. Odstawić do wystygnięcia.

Następnie wbić jajko, dodać sól, pieprz i wlać chłodny bulion. Wszystkie składniki wyrabiać ręką przez kilka minut, aż będą dobrze wymieszane.

Przygotować sos. W rondelku delikatnie podgrzewać śmietankę. Stopniowo dodawać bulion po łyżce, następnie sok z cytryny. Cały czas mieszać sos, a w razie dużego bulgotania zmniejszyć moc palnika. Na koniec doprawić odrobiną świeżo mielonego pieprzu do smaku. Odstawiać.

Gdy ciasto odpocznie na stolnicy rozetrzeć mąkę. Oderwać 1/3 kulki ciasta i rozwałkować do grubości ok. 0,5 cm. Nastepnie szklanką o średnicy ok. 7 cm wyciąć kółka. Każdy krążek wziąć do ręki, delikatnie rozciągnąć i łyżką nałożyć przygotowany wczęśniej farsz uformowany w kulkę o wielkości orzecha włoskiego. Następnie złożyć ciasto na pół, palcami dobrze skleić brzegi ciasta – uformować pieroga. Nastepnie skleić ze sobą lewy i prawy róg pieroga, aby powstało okragłe “uszko”. Na czysty, suchy blat wysypać mąkę i odkładać na nią sklejone pielmieni. Wszystkie przykryć bawełnianą ściereczką, aby ciasto nie wysychało i nie stało się twarde.

Resztki ciasta, które pozostały z wycinania należy połączyć ze sobą. Jeszcze raz wyrobić i wykorzystać na kolejne kółka.

Wycinanie i klejene powtarzać do wyczerpania ciasta i farszu.

Przygotowane pielmieni gotować w osolonej, wrzącej wodzie, na średniej mocy palnika. Ciasto i mięso będą gotowe po pięciu minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Ugotowane pielmieni przełożyć na deskę lub blaszkę i lekko posmarować je olejem.

Podawać ciepłe, z podgrzanym sosem śmietanowo – cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki.

Gotowe!

Wskazówki:

Lepienie pielmieni wygląda podobnie do lepienia uszek do barszczu.

Wielkość i ilość pielmieni zależy od średnicy naczynia, którym wytniesz koła z ciasta.

Należy pamiętać, że pielmieni charakteryzuje duża ilość mięsnego farszu i małe brzegi ciasta.

Pielmieni po posmarowaniu olejem i wystygnięciu można zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.