Pierogi ze szpinakiem i parmezanem

Porcje: 25 szt.
Przygotowanie: 1,5 – 2 godz.

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
175 ml wody

Farsz:
2 łyżki oleju
1 cebula
½ główki czosnku
200 g szpinaku świeżego
50 ml śmietany 30%
150 g parmezanu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Pieprz
Sól

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać sól. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej, sprężystej masy. Uformować kulkę z ciasta
i przełożyć do miski. Szczelnie przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło.
Odstawić na ok. 30 minut, aby odpoczęło.

Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w piórka. Następnie dodać szpinak. Dodawać stopniowo, jeśli nie mieści się na patelni. Szpinak po wypuszczeniu wody zmniejszy swoją objętość. Smażyć, co jakiś czas mieszając,
na średniej mocy palnika. Odparować wodę. Następnie dodać śmietanę, czosnek granulowany oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

Na misce położyć sitko i przełożyć na nie całą zawartość patelni. Po odcieknięciu otrzymasz farsz na pierogi, a w misce pozostanie sos serowy, który należy wykorzystać do podania gotowych pierogów.

Gdy ciasto odpocznie, na stolnicy rozetrzeć mąkę. Oderwać 1/3 kulki ciasta i rozwałkować
do grubości ok. 0,5 cm. Nastepnie szklanką
o średnicy ok. 7 cm wyciąć kółka. Każdy krążek wziąć do ręki, delikatnie rozciągnąć i łyżką nałożyć przygotowany wczęśniej farsz uformowany w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Następnie złożyć ciasto na pół, palcami dobrze skleić brzegi ciasta – uformować pieroga. Na czysty, suchy blat wysypać mąkę
i odkładać na nią sklejone pierogi. Wszystkie przykryć bawełnianą ściereczką, aby ciasto
nie wysychało i nie stało się twarde.

Resztki ciasta, które pozostały z wycinania należy połączyć ze sobą. Jeszcze raz wyrobić
i wykorzystać na kolejne kółka.
Wycinanie i klejene powtarzać do wyczerpania ciasta i farszu.

Pierogi gotować w osolonej, wrzącej wodzie, na średniej mocy palnika. Pierogi będa gotowe po pięciu minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Ugotowane pierogi przełożyć na deskę lub blaszkę, lekko posmarować je olejem i pozostawić do wystygnięcia.

Następnie natłuścić patelnię za pomocą pędzla, dobrze rozgrzać i przełożyć schłodzone pierogi. Podgrzewać pod przykryciem, na małym ogniu tak, aby dobrze podgrzać farsz w środku. Następnie zwiększyć moc palnika i przyrumienić pierogi w obu stron.

W miedzyczasie, na drugiej patelni, usmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i podgrzać sos serowy w rondelku.

Pierogi podawać prosto z patelni z dodatkiem smażonej cebulki i sosu serowego.

Gotowe!

Wskazówki:

Pierogi po posmarowaniu olejem i wystygnięciu można zamrozić, a po rozmrożeniu tylko usmażyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.