Sałatka z pomarańczą i orzeszkami piniowymi

Porcje: 2
Przygotowanie: 20 min.

Składniki:

Sałata:
1 sałata rzymska
2 pomarańcze
1 dojrzałe awokado
2 łyżki orzeszków piniowych

Sos:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 czubata łyżka żółtej musztardy miodowej łagodnej
1,5 łyżki miodu
Pieprz
Sól

Grzanki:
4 kromki bułki paryskiej
Oliwa
Sól

Sposób przygotowania:

Przygotować dwa duże talerze.
Sałatę rozdzielić na liście, dokładnie umyć i osuszyć. Każdy liść porwać na 2 – 3 części i przełożyć na talerze. Pomarańcze umyć, osuszyć i wyfiletować. Obciąć dwie kocówki na grubość ok, 0,5 cm. Postawić pomarańcze na desce i ściąć skórę łącznie z błoną pokrywając miąższ. Wycinać każdą części pomarańczy pojedynczo między błonami. Przełożyć na sałatę.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skóry i pokroić w półtalarki o grubości ok. 0,5 cm. Dodać do sałaty.

Do każdego talerza dodać po 1 łyżce orzeszków piniowych.

Przygotować sos. Do miseczki wycisnąć sok z cytryny. Dodać oliwę, musztardę, miód, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Polać sałatę przed podaniem.

Przygotować grzanki. Na suchą patelnię wyłożyć bułkę paryską. Suszyć na średnim ogniu do momentu aż bułka stanie się chrupiąca i lekko złocista. Zdjąć patelnię z palnika. Polać grzanki oliwą i oprószyć solą.

Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.