Klopsiki w sosie koperkowym

Porcje: 4
Przygotowanie: 60 minut

Składniki:

Klopsiki
500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 kromka ciemnego pieczywa
Mąka do obtoczenia
Olej do smażenia
½ średniej cebuli

Sos
1 l bulionu
3 liście laurowe
4 ziela angielski
1 średnia marchewka
1 łyżka mąki
50 ml wody
3 łyżki śmietany
Garść posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Pieczywo włożyć do szklanki, zalać wodą i zostawić, aby namokło na ok. 15 minut. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, pieprz, sól, i pieczywo odciśniętego z nadmiaru wody.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki ręką.

Następnie formować niewielkie kulki i obtaczać je w mące.

W dużym garnku zagotować bulion. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę pokrojoną w talarki o grubości ok 0,5 cm.

W tym samamy czasie na patelni rozgrzać olej, przyrumienić klopsiki z dwóch stron i przerzucić do gotującego się buliony z całą zawartością patelni.
Dusić na średnim ogniu ok. 20 – 25 min.

Rozprowadzić mąkę w 1/4 szklanki wody. Dodać do garnka energicznie mieszając bulion.
Gotować ok. 10 minut aż sos zgęstnieje.

Zahartować śmietanę i dodać do klopsików. Zagotować.

Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać i wyłączyć palnik.

Wskazówki:

Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką np. z kiszonej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.