Deser z chia i płatkami owsianymi

Porcje: 4
Przygotowanie: 20 min. + chłodzenie

Składniki:

1 galaretka malinowa
1 garść mrożonych borówek
1 garść mrożonych malin
1 garść mrożonych truskawek
2 kubki skyru naturalnego
6 łyżeczek nasion chia
8 łyżek płatków owsianych
2 łyżki migdałów
3 – 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Przygotować 4 pucharki do deserów.

Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić do schłodzenia.

Owoce przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 – 15 minut do rozmrożenia.
Następnie odcedzić.

Truskawki przekroić na pół lub na ćwiartki – w zależności od wielkości. Owoce wymieszać i przełożyć po pucharków. Zalać schłodzoną galaretką, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.

Do miski przełożyć skyr, dodać chia, wymieszać, Przykryć i wstawić do lodówki.

Gdy galaretka stężeje, przełożyć na nią masę ze skyru i chia.

Przed podaniem przygotować ostatnią warste.
Na patelnię wsypać płatki owsiane i posiekane migdały. Dodać miód, chwilę skarmelizować i przełożyć do pucharków.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.